lördag 7 november 2009

Two is a trend – litterära spöken


Som jag väntade på Audrey Niffeneggers nya roman! Kvinnan med det underliga namnet skrev ju Tidsresenärens hustru, som kvalar in på min topp-fem-EVER när det gäller böcker.

Och nu äntligen, för några veckor sen damp den förbeställda darlingen ner i brevlådan. Her fearful symmetry heter den, och handlar om amerikanska tvillingparet Valentina och Julia, som ärver en våning i London, precis intill Highgate Cemetery, efter sin faster Elpeth. Men har Elspeth verkligen lämnat våningen? 

Precis som med Tidsresenären så måste man – om man ska läsa den här boken med behållning – bestämma sig för att övernaturligheter är okej. Har man bara gjort det, så är det fantastisk läsning. Stämningsfull, varm, sorglig, lite kuslig, och med ett enkelt men en liten aning skruvat språk.

Inte nog med det – när denna pärla väl låg hundörad och utläst och gonade sig i bokhyllan, så kom nästa förbeställning – amazon är the shit – Marian Keyes nya The Brightest Star in the Sky. Eftersom Marians hela författarskap också ligger på min topp fem (räkna inte efter nu, det blir bara jobbigt), så var lyckan total.

Och döm om min förvåning när den allvetande berättaren i romanen också verkar vara nåt slags spöke/ängel/övernaturligt väsen! (Obs, ingen spoiler, det kommer fram redan i första kapitlet). 

Så, har vi en spöktrend eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar