tisdag 10 november 2009

Min laminerade


Ni vet den laminerade listan? Den i Vänner, där man har fem namn med kändisar som det är ok att ligga med om man får chansen, trots att man är i ett förhållande?

Så här ser min lista ut:
1. Jon Hamm
2. Jon Hamm
3. Jon Hamm
4. Jon Hamm
5. Jon Hamm

PS: Jon Hamm är alltså skådisen som spelar Don Draper i Mad Men.

PS 2: Det finns mycket intelligentare saker att säga om Mad Men, men just ikväll var det här vad jag ville säga.

2 kommentarer:

  1. Jag är nyfiken på vad män tycker om männen i mad men. Allstå inte som sexobjekt (no offense, Green, Herr Draper är förvisso ovanligt vacker) utan som personer. Tjejerna i MM är lätta att förstå. Man sympatiserar kanske inte alltid med dem, man tycker de bär sig åt som muppar ibland men man känner en grundläggande förståelse för hur svåra deras villkor är. Man kan som tjej även känna för männen, fångna i en orimlig mansroll som de är. Men finns det någon manlig huvudkaraktär i Mad Men som inte bär något av skitstövelns signum? Jag tror inte serien är menad att få ett kön att framstå som mer ädelt än det andra, den är smartare och mer realistisk än så och sysslar inte med moraliserande utan snarare med föreställningar om moral. Kanske vill den visa oss att det människan vill göra och har möjlighet att göra, gör människan. Och ju större möjligheter desto större skitstövel.

    SvaraRadera
  2. Är det inte Drapers o-skitstövelhet som gör lite av seriens storhet? Som du skriver, Holly, så är ju alla fångna i sina roller: könsroller, yrkesroller, eller klassroller. Och Draper är ju så vemodig, mänsklig och trasig, så han känns aldrig som en skitstövel trots otroheter och annat. Märkligt nog.
    Men jag håller inte med dig om att tjejerna är lätta att förstå. Både Betty Draper, Joan och Peggy är komplexa och lite hemlighetsfulla (men jag är ju bara ett avsnitt in i säsong 2).

    SvaraRadera