måndag 9 november 2009

"I only wanted to see you laughing in the purple rain."

Har ni nånsin funderat över hur inredningstrender blir till. Vem är det egentligen som bestämmer vilka färger som gäller i sofftyger och kavajer?

Jag brukar testa säsongens färgtrender genom att ställa mig några meter ifrån tidningshyllan på Konsum. Nästan alltid framträder ett färgband i mitten av hyllan eftersom tidningarna envisas med att använda sig av samma färgskalor samtidigt.

Just nu är det lila och orange. I alla möjliga nyanser och på alla möjliga ställen. Kuddar, soffor, gardiner och mattor. Den ena färgen dominant och den andra som garnityr. Gärna med nån liten detalj i rosa eller mörkt grönt.

Och det stannar inte i inredningens värld. Om du läser detta vid datorn på jobbet, kolla dig omkring och du lär hitta lila och orange plagg på åtminstone hälften av dina medarbetare. Och skratta inte när du hittar de rosa och gröna accessoarerna.

Men vad beror det på att människor klär sig och inreder så uniformistiskt? Det ligger nära till hands att gissa att alla inredare och inköpare går samma inspirationskurser men jag är övertygad om att det finns andra allvarligare orsaker. Man behöver inte ha speciellt många högskolepoäng i konspirationsteori för att tro att det finns starkare krafter bakom dessa masshypnoser som drabbar världen så fort snön smälter eller bladen ändrar färg.

Bilden som etsar sig fast är en ond (eller god men det är på något sätt lättare att koppla masshypnos till ondska) hånskrattande man med halvgalet utseende som drar i små tåtar och vips har en ny färgtrend uppstått.

Det är naturligtvis svårt att leta fram vilka dessa färggudar skulle kunna vara och det är naturligtvis ännu svårare att bevisa. Men jag har undersökt saken och även om det handlar lite grann om rykten a la Flashback tror jag mig ändå vara något på spåren.

De huvudmisstänkta är:
Om man vill tro på detta är upp till var och en men i vilket fall återstår tre frågor: Vill man se ut som Jokern? Vill man inreda sitt hem som GB-familjen? Och kommer alla att ha vitt smink i ansiktet till jul?

2 kommentarer:

  1. Jag har också funderat över varför alla magasin plötsligt har cerise eller orange på omslaget varje månad. Men glassgubben? Kanske har du rätt.

    SvaraRadera
  2. Tack för ett efterlängtat dissande av allt detta tvångsmässiga höstmodelila! Det är samma visa varje år, shopparna är proppade av kuddar, plädar, soffor, tröjor och koftor i -minst- fyra nyanser av lila. För ett par generationer sedan kallades lila för "sista försöket" när det bars av damer över femtio. How depressing is that? Det är en vacker kulör på syrener och ljung men ytterst få människor eller soffor klär i lila. Jag borde ha förstått att Jokern låg bakom ofoget! Grönt däremot är vilsamt vackert och i rätt toner snällt mot både folk och fåtöljer.

    SvaraRadera